Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Γόρτυνος Ιερεμίας: «Άμα κηρύξουμε οικουμενισμό και παπισμό, τότε πάει, χάσαμε την πίστη».

Dogma.gr

Μάρτυρες μιας αν μη τι άλλο ασυνήθιστης δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Μητροπολιτών έγιναν όσοι βρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο [24 Αυγούστου 2013] στο Ωδείο της Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη.
Πρωταγωνιστές ήταν οι Μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος βρισκόταν εκεί ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, ο οποίος είχε πάει στην Φλώρινα για να τιμήσει τον μακαριστό Ιεράρχη. Το επεισόδιο συνέβη όταν ο Μητροπολίτης Εδέσσης βρισκόταν στο βήμα διαβάζοντας το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κάποιοι είδαν τον Μητροπολίτη Γόρτυνος να δυσανασχετεί αλλά δεν έδωσαν σημασία… μέχρι που ήρθε η σειρά του να διαβάσει την δική του εισήγηση.

Αφού εκθείασε το πρόσωπο του τιμωμένου μακαριστού Ιεράρχη, γύρισε προς τον Μητροπολίτη Εδέσσης και του λέει. «…Είπε ο Θεός στον προφήτη· να ανεβάσεις τον άνθρωπο ψηλά και όχι να κατεβάσεις την πίστη χαμηλά, γιατί αν κατεβάσεις την πίστη χαμηλά -άγιε εκπρόσωπε του οικουμενικού θρόνου- και την κάνεις οικουμενιστική, άμα κηρύξουμε οικουμενισμό και παπισμό, άγιε εκπρόσωπε του οικουμενικού θρόνου, τότε, πάει, χάσαμε την πίστη».

Ο μητρ. Εδέσσης Ιωήλ
Όπως ήταν φυσικό όλοι έμειναν άφωνοι. Κάποιοι βέβαια έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Μητροπολίτη Γόρτυνος που κάλεσε τον Μητροπολίτη Εδέσσης «να τα πει του Πατριάρχη».
«Να πάτε να τα πείτε εσείς του Πατριάρχη» του απάντησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος δεν πίστευε πως μια απλή εκπροσώπηση τον έφερε σε αυτή τη θέση.

Αντίστοιχο επεισόδιο συνέβη κι όταν έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος έκανε αναφορά σε μια αίτηση συγνώμης του μακαριστού Καντιώτη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο για το θέμα του μνημοσύνου του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Τότε ένας από τους κληρικούς που ήταν στο ακροατήριο σηκώθηκε και είπε στον Μητροπολίτη: «Όσοι είστε από τη Φλώρινα να ξέρετε ότι ο π. Αυγουστίνος δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τον Αθηναγόρα. Αυτό είναι ψέμα. Εμείς κοντά του μεγαλώσαμε και τον ξέρουμε. Αυτά τα ψέματα να τα πει σε άλλους που δεν ξέρουν τον Γέροντα».

Παρά τα εμπόδια και τις αψιμαχίες τελικά η εσπερίδα ολοκληρώθηκε, όμως το γυαλί είχε ήδη «ραγίσει». Τελικά ο Μητροπολίτης Γόρτυνος αποχώρησε από την Φλώρινα και δεν συμμετείχε στο Συλλείτουργο που τελέσθηκε την επομένη στην μνήμη του μακαριστού Αυγουστίνου.


Μητρ. Γόρτυνος Ιερεμίας
Και: Γόρτυνος Ιερεμίας: Ο Παπισμός είναι αίρεση και ο Οικουμενισμός παναίρεση!

Σχόλια στη δήλωση του Οικουμ. Πατριάρχη «δεν προδίδουμε την Ορθοδοξία - δεν είμαστε οικουμενιστές»...
 

Πειραιώς, Οικουμενισμός, Ι. Σύνοδος - Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών: Ιστορικές Εκκλησιολογικές Εξελίξεις

Η ιστοσελίδα της ιεράς μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Μαθήματα-Διαλέξεις του π. Ιερεμία με θέμα: Παλαιά Διαθήκη, περιεχόμενο και θεολογία της (μεταδίδονται από το ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας κάθε Τρίτη 12.15΄ - 13.00΄ και νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, ώρα 1.30΄ π.μ.) 

Η ιστοσελίδα της ιεράς μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: