Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Γιατί το Πατριαρχείο Γεωργίας δεν έκλεισε τις εκκλησίες & πώς εκκλησιάζονται τώρα, τον καιρό του κορωνοϊού

Πατριάρχης Γεωργίας: «Δεν μπορεί να κλείσει η πόρτα της Εκκλησίας»


Ορθοδοξία - Διεθνές πρακτορείο εκκλ. ειδήσεων
 
«Η πόρτα της Εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να κλείσει και θα παραμείνει ανοικτή για όσους το επιθυμούν» δήλωσε ο Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας ("Ν": αυτός είναι ο τίτλος του Ορθόδοξου Πατριάρχη Γεωργίας) τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται όλοι οι περιορισμοί ασφαλείας που έχουν αποφασίσει οι αρμόδιες αρχές.
Σε νέα ανακοίνωσή του ο Προκαθήμενος της Γεωργιανής Ορθοδόξου Εκκλησίας τονίζει ότι σήμερα που μία παγκόσμια πανδημία απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, είναι πολύ φυσικό για τους πιστούς να θέλουν να προσεύχονται και να πηγαίνουν στις εκκλησίες.
«Για τους πιστούς, η πνευματική τροφή είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη με την φυσική τροφή. Επομένως, δεν είναι δυνατό να κλείσει η πόρτα της εκκλησίας. Θα είναι ανοικτή σε όσους επιθυμούν να έρθουν για να λάβουν τη χάρη του Θεού και να ενισχυθούν πνευματικά» τονίζει.
Στην ανακοίνωσή του, καλεί επίσης του Ιερείς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής αλλά και στις αποστάσεις ασφαλείας, και να διασφαλίζουν ότι το ίδιο θα πράττουν και οι πιστοί.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών συνιστάται στους πιστούς να παραμένουν έξω από τις εκκλησίες, ενώ σε μικρές εκκλησίες θα μπορούν οι λειτουργίες να τελούνται εκτός του ναού.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια σε τηλεοπτική του συνέντευξή του στο Imedi TV Open Air τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την εκκλησία: 
«Κατανοούμε πολύ καλά τον ρόλο της εκκλησίας. Είμαι πεπεισμένος ότι και η Εκκλησία κατανοεί επίσης τον ρόλο του κράτους και την άμεση υποχρέωση που έχουμε να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Και πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όπου είναι δυνατόν, είναι καλό οι πιστοί να παραμένουν και να παρακολουθούν τις λειτουργίες από το σπίτι.
Αναφερόμενος στο Πάσχα ο πρωθυπουργός της Γεωργίας τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, και πώς όλα θα εξελιχθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
   
Ο κάθε άνθρωπος κατά την ώρα δοκιμασίας αναζητά την σωτηρία και την παρηγοριά. Σήμερα όταν στον κόσμο η πανδημία απειλεί την ζωή του πληθυσμού, είναι φυσικό ότι οι πιστοί την ελπίδα τους την στηρίζουν στον Θεό και έλκονται προς το ναό.
Η πνευματική τροφή για τους πιστούς είναι τόσο σημαντική όσο και η υλική τροφή, γι’ αυτό είναι αδύνατο να κλείσουν οι Εκκλησίες και γι αυτό θα παραμείνουν ανοιχτές γι΄ αυτούς (τους πιστούς) που επιθυμούν να πάνε στην εκκλησία για να λάβουν την θεία χάρη και να ενισχυθούν πνευματικά.
Για τους κληρικούς η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των καθηκόντων τους και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για όλο τον λαό.

Λόγω της καταστάσεως θέλω να σας απευθυνθώ πνευματικά μου παιδιά και να σας παρακαλέσω να λάβετε τις εξής συμβουλές:
Μέχρι να περάσει η δοκιμασία ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες:
Κρατήστε μια απόσταση κατά την επικοινωνία με ανθρώπους, αλλά επίσης κατά την παραμονή σας στους ναούς ή στις αυλές των ναών.
Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας (και των άλλων τελετών) στους ναούς να μείνουν οι κληρικοί, οι ψάλτες και νεοκόροι, ενώ στους μεγάλους καθεδρικούς ναούς περιορισμένος αριθμός των πιστών
Γενικά συνιστάται οι πιστοί να μείνουν στην αυλή του ναού, δηλαδή σε ανοιχτό χώρο και έτσι να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.
Σε περίπτωση που οι ναοί είναι μικροί επιτρέπεται οι ιερές ακολουθίες να τελούνται έξω από το ναό σε ανοιχτό χώρο όπου θα ετοιμαστεί και συγκεκριμένος μέρος για την Αγία Τράπεζα.
Στους κληρικούς και τους διακονήτες των ναών θα δοθούν σχετικές οδηγίες λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης.
Οι πιστοί οι οποίοι λόγω της ηλικίας ή αδυναμίας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επίσης να μείνουν στο σπίτι. Σε περίπτωση επιθυμίας ή έκτακτης καταστάσεως μπορούν να καλέσουν τον ιερέα στο σπίτι ο οποίος επί τόπου θα τελέσει τις Ιερές Ακολουθίες
Η Αγία Τριάδα, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι να ευλογήσουν την χώρα μας και τον κόσμο αλλά και τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε δοκιμασία.
Προσευχηθείτε και πάρτε δύναμη.
Κύριος ἰσχὺν τῷ λαῷ αὐτοῦ δώσει, Κύριος εὐλογήσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἐν είρήνη.

Με αγάπη για σας προσευχόμενος
Ηλίας Β’

Το βίντεο από Ἐθνέγερσις.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! - Άγιον Πάσχα 2020: «Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει»



Επιστροφή στα χρόνια του Διοκλητιανού
 

  
 
Σχόλιό μας: Είναι εκπληκτικό πώς διαγράφεται ιστορία & προσφορά δεκαετιών εν ριπή οφθαλμού & πώς οι "άνθρωποι του νόμου" δεν ορρωδούν, όχι μόνο μπροστά στην εικόνα του Χριστού, αλλά ούτε μπροστά σε λευκές κόμες.

 
Αυτό το Πάσχα θα είναι όπως το Πάσχα του 33μ.Χ.
«Υπέρ των διωκώντων ημάς διά το όνομα του Κυρίου δεηθώμεν, όπως ο Κύριος, πραΰνας τον θυμόν αυτών, διασκεδάση την καθ' ημών οργήν»
(πρωτοχριστιανική λειτουργία του αγίου Κλήμεντος, από το σπουδαίο βιβλίο του π. Κων. Καλλινίκου Ο χριστιανικός ναός και τα τελούμενα εν αυτώ, Γρηγόρης 1969, σελ. 299).
 
Στο πρώτο μας Πάσχα «κεκλεισμένων των θυρών», Σε θυμηθήκαμε αμέσως, Κύριε. Θυμηθήκαμε τα παραπονεμένα Σου λόγια: «Πάντες σκορπισθήσεσθε, εμέ λιπόντες». Για πρώτη φορά Σε προσέξαμε να διαβαίνεις τον τραχύ σου δρόμο μόνος. Και μόνος να πίνεις, σταλαματιά-σταλαματιά, και το ποτήριον του Πάθους Σου, από τον χείμαρρο των Κέδρων μέχρι τον φριχτό Γολγοθά. 
Αλλά και πάλι έτρεξες στους φίλους Σου και αδελφούς Σου για να χαρούν το πρώτο Πάσχα τους μαζί Σου. Και «έστης εν τω μέσω, τη ημέρα εκείνη, τη μιά των Σαββάτων, κεκλεισμένων των θυρών, όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι διά τον φόβον των Ιουδαίων»
Σε είχαμε ξεχάσει λίγο, Κύριε. Αλλά τώρα, στο δικό μας πρώτο «κεκλεισμένων των θυρών» Πάσχα, Σε χρειαζόμαστε όλοι, οι σημερινοί αδελφοί Σου, Κύριε. «Επιστρέψας» όπως τότε, Φιλάνθρωπε, «στήριξον» και εμάς «τους αδελφούς Σου». «Και χαρήσεται ημών η καρδία» με τη χαροποιό παρουσία Σου. 

«Χριστός ανέστη»
π. Δημήτριος Μπόκος 
Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου 
Πρέβεζα 
 


"ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ", Δοξαστικό εορτής του Πάσχα, ψάλλει ο Γιώργος Δαρλάσης
 
Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος.



"Χριστός ανέστη" στα γεωργιανά (από εδώ) και "Αναστάσεως ημέρα" στα αγγλικά (από αραβόφωνο αδελφό μας, εδώ).