Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Για την αναστάσιμη θεία λειτουργία του 2021 (έναρξη ακολουθίας 9 μ.μ.)...

 

 

Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, 

Με το σημείωμα αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω την αγάπη σας ότι, είτε στις 12 είτε στις 9 μ.μ., είτε με πλήρη την ακολουθία του όρθρου (όπως αναμφίβολα θα έπρεπε) είτε παραλείποντάς την, εμείς θ' αναστήσουμε το Χριστό μας και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με τη βοήθεια και η δύναμη του Θεού.

Επίσης, διαβεβαιώνουμε ότι αγαπάμε πάντα τη Μητέρα μας, την Εκκλησία, και δεν πρόκειται να τη μαλώσουμε που κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο, για να μπορέσουν να εκκλησιαστούν οι ορθόδοξοι χριστιανοί χωρίς να τραβολογιούνται από την αστυνομία και χωρίς να πληρώνουν πρόστιμα (όπως και οι ιερείς μας). Και όχι μόνο δεν θα τη μαλώσουμε, αλλά δεν θέλουμε και ν' ακούμε να τη μαλώνουν οι άλλοι, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι έκανε λάθος.

Διότι, καλά να μαλώνουν την Εκκλησία οι εχθροί της και εχθροί των ανθρώπων, αλλά να τη μαλώνουν και οι ορθόδοξοι χριστιανοί, τα παιδιά της, είναι κάτι που δεν το αντέχει και δεν το σηκώνει ούτε ο νους ούτε η καρδιά μας.

Δυστυχώς, αδελφοί, στην κριτική που με τόση δριμύτητα ασκείται φέτος στην ποιμαίνουσα Εκκλησία για το θέμα της αναστάσιμης ακολουθίας, διακρίνουμε άφθονο εγωισμό και μπόλικη αγανάκτηση, αλλά ελάχιστη αγάπη, ταπεινοφροσύνη, κατανόηση και συγχωρητικότητα. Και όλο αυτό, αδελφοί, ξαναλέω το "αδελφοί", κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δεν είναι ζήλος ορθοδοξίας, αλλά αυτό που με μια λέξη ονομάζεται ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.

Κάποιοι αρχιερείς μας και όσοι άλλοι κληρικοί επιμένουν να τελέσουν την αναστάσιμη ιερά ακολουθία από τις 11 μ.μ., όπως συνήθως, καλώς ίσως πράττουν, αλλά η τόση αγανάκτηση και η επιμονή μας ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία έπρεπε πάση θυσία να συγκρουστεί με το Κράτος γι' αυτό το θέμα, για μας είναι απλώς άτοπη. Για μια ακόμη φορά, νομίζω, διυλίζουμε τον κώνωπα.

Να πούμε ότι η Εκκλησία έπρεπε να έχει συγκρουστεί με το Κράτος π.χ. για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν καταπατηθεί ασύστολα τα τελευταία χρόνια, για τις ελλείψεις στην Παιδεία και την Υγεία και όλα τα άλλα κοινωνικά προβλήματα, θα το καταλάβαινα. Ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον τις πολυεθνικές, που ελέγχουν τη ζωή και τη σκέψη μας και εκμεταλλεύονται ολόκληρους λαούς για τα συμφέροντά τους, μάλιστα!... Να ανοίξουμε πόλεμο για την ώρα τέλεσης της πασχάλιας ακολουθίας, λυπάμαι, αλλά δεν το καταλαβαίνω.

 

Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το εορτολόγιο της Εκκλησίας και η λειτουργική της τάξη είναι δικά της και, αν κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι, μπορεί να τα τροποποιήσει, είτε εκτάκτως είτε μόνιμα. Διαφωνούμε; Εντάξει. Λιθοβολούμε; Λάθος μας.

Υπενθυμίζω ότι, εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια, πολλές από τις σημαντικότερες ακολουθίες της Μ. Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας έχουν μεταφερθεί μισή μέρα νωρίτερα από την ώρα που προβλέπεται - και μάλιστα το προηγούμενο βράδυ, αντί του πρωινού. Έτσι ο Ακάθιστος Ύμνος π.χ. έπρεπε να τελείται το πρωί του Σαββάτου, ο Μέγας Κανών να ψάλλεται πρωί Πέμπτης και όχι βράδυ Τετάρτης, οι όρθροι της Μ. Εβδομάδας ΟΛΟΙ τελούνται βράδυ αντί πρωί (ενώ όρθρος = νωρίς το πρωί), ώστε η ακολουθία των Αγίων Παθών (12 Ευαγγέλια) θα έπρεπε να τελείται το πρωί της Μ. Παρασκευής, ο Επιτάφιος Θρήνος να ψάλλεται το πρωί του Μ. Σαββάτου, η θεία λειτουργία του Μ. Σαββάτου (που είναι ο εσπερινός της Αναστάσεως) να τελείται το βράδυ κ.λ.π. Αυτό αναφέρεται και στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας που χρησιμοποιούνται αυτές τις ημέρες. Κι όμως, δεν βλέπουμε κάποια διαμαρτυρία για όλα αυτά. Γιατί λοιπόν εξαντλούμε το ζήλο μας στο να επικρίνουμε για μια ακόμη φορά τη Μητέρα μας, την Εκκλησία, για τις επιλογές της;

Γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε σύσσωμοι, με τον ίδιο μάλιστα ζήλο, για την όντως μεγαλύτερη λειτουργική καινοτομία που πραγματοποίησε η Εκκλησία πριν από περίπου εκατό χρόνια, διασπώντας λειτουργικά τους ορθοδόξους σε δύο μερίδες και προκαλώντας ένα φρικτό σχίσμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα: την υιοθέτηση του νέου εορτολογίου; Γιατί δεν ζητούμε να επιστρέψουμε επιτέλους στο παλαιό εορτολόγιο, ώστε να συνεορτάζουμε τα Χριστούγεννα και όλες τις σταθερές εορτές με τους λοιπούς ορθόδοξους αδελφούς μας και όχι με την αιρετική δύση και να θεραπευτεί και το ημερολογιακό σχίσμα που μας ταλανίζει;

Γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε για το ότι όντως από πολλά χρόνια ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ο κανόνας της 1ης Οικουμενικής Συνόδου για τον καθορισμό του Πάσχα (ότι πρέπει να είναι την Κυριακή μετά την πανσέληνο, που ακολουθεί την εαρινή ισημερία, με την προϋπόθεση ότι θα έπεται του ιουδαϊκού Πάσχα); Αυτό εδώ και χρόνια δεν τηρείται, διότι το αρχαίο πασχάλιο της Εκκλησίας χρειάζεται μεταρρύθμιση (αφήστε κάτω τις πέτρες, παρακαλώ, και μελετήστε το λίγο το ζήτημα - ευχαριστώ: Το ζήτημα του ημερολογίου και ο τρόπος καθορισμού της εορτής του Πάσχα). Αλλά κανείς δεν αρχίζει σταυροφορία γι' αυτό. Είναι ήσσονος σημασίας;

Όσο για την ιδέα ότι θα συνεορταστεί το δικό μας Πάσχα με το εβραϊκό ή ότι θα τελεστούν δύο θείες λειτουργίες την ίδια μέρα (το Μ. Σάββατο), ας μου επιτραπεί να διευκρινίσω ότι δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, διότι κατά το βυζαντινό ημερολόγιο, που τηρείται στην Εκκλησία, η μέρα αλλάζει με τη δύση του ηλίου, άρα λειτουργικά θα βρισκόμαστε ήδη στην Κυριακή του Πάσχα.

Ορθόδοξο Αφρικανόπουλο από τη Ζάμπια, Πάσχα 2019, από εδώ

Το χριστιανικό Πάσχα και το εβραϊκό

Για το εβραϊκό Πάσχα & το ζήτημα του υπολογισμού της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα, γράφει ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος (εδώ):

Υπάρχουν μερικοί που διαμαρτύρονται διότι πιστεύουν πως αν ξεκινήσει η Ακολουθία της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα αναγκασθούν να συνεορτάσουν το Πάσχα με το Εβραϊκό.
Στους λαϊκούς θα μπορούσα να συγχωρήσω την άγνοια. Σε κληρικούς όμως δυσκολεύομαι.
Το γράφω αυτό διότι οι Εβραίοι έχουν ήδη εορτάσει το Πάσχα τους. Φέτος το εόρτασαν σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο στις 27 Μαρτίου με 4 Απριλίου.
Θα με ρωτήσετε γιατί τότε στο Πασχάλιο αναγράφεται ως ημερομηνία του Νομικού Φάσκα η 1η Μαΐου.
Σας απαντώ. Ο υπολογισμός του Πάσχα είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης μαθηματικής και αστρονομικής εξισώσεως. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δεν ακολουθούμε όλοι το ίδιο ημερολόγιο. Μερικές τοπικές εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο Ιουλιανό και άλλες το παλαιό Ιουλιανό. Για να εορτάζουμε όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι το Πάσχα υπολογίζουμε την εαρινή ισημερία με το παλαιό Ιουλιανό. Γνωρίζουμε όμως πως το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο και ο κύκλος του Μέτωνος που χρησιμοποιούμε για τους κύκλους της Σελήνης έχουν σοβαρά σφάλματα.
Έτσι αρκετές φορές για εμάς η πρώτη Εαρινή Σελήνη είναι ουσιαστικά η δεύτερη σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και τα πραγματικά αστρονομικά δεδομένα.
Εν γνώσει μας κάνουμε τα στραβά μάτια στα αστρονομικά σφάλματα υπολογισμού διότι θέλουμε να συνεορτάσουμε το Πάσχα την ίδια ημέρα όλοι οι Ορθόδοξοι.
Η ημερομηνία που αναγράφεται στο Πασχάλιο για το Νομικό Φάσκα προέρχεται από τους εκκλησιαστικούς υπολογισμούς. Δεν προέρχεται από τον τρόπο που σήμερα υπολογίζουν οι Εβραίοι. Γι᾽ αυτό όπως και συμβαίνει φέτος οι Εβραίοι έχουν ήδη εορτάσει το δικό τους Πάσχα ενώ η 1 Μαΐου είναι μία ημερομηνία που προέκυψε από τα σφάλματα του εκκλησιαστικού υπολογισμού. Το γνωρίζουμε λοιπόν ότι στην 1η Μαΐου κανείς Εβραίος δεν πρόκειται να εορτάσει το Εβραϊκό Πάσχα. Εκτός αν θέλετε να ακολουθήσουν την δική μας σκέψη και πρακτική που περιέγραψα πριν.
Οπότε, όσοι είσθε κληρικοί μην δημιουργείτε σύγχυση στους πιστούς και όσοι είσθε λαϊκοί μη ταράζεσθε με όσα μακράν της πραγματικότητας ακούτε από μερικούς τάχα ειδήμονες.

Γόρτυνος: Να κάνουμε υπακοή σε ότι μας λέει η Εκκλησία

Θα κλείσουμε την παρούσα πονεμένη ανάρτηση με το λόγο ενός σπουδαίου - κατ' εμέ - ιεράρχη, θερμού, ορθόδοξου, αλλά και λογικού (επιτρέψτε μου), του Γόρτυνος Ιερεμία, ο οποίος θεωρώ ταπεινά ότι τοποθετεί τα πράγματα στη θέση τους. Γράφει (εδώ [εικ. από εδώ]):

1. Ἡ θεία λειτουργία τοῦ ἐφετινοῦ Πάσχα, Γορτύνιοι καί Μεγαλοπολίτες, ἀγαπητοί ἀδελφοί, καθορίστηκε ἀπό τήν ἁγία μας Ἐκκλησία νά τελεσθεῖ τήν 9η ἑσπερινή ὥρα τοῦ Σαββάτου. Ἔγινε καί γίνεται μεγάλη συζήτηση καί διαπληκτισμός γύρω ἀπό τό θέμα αὐτό, ἐνῶ θά ἔπρεπε νά ποῦμε ταπεινά ὅτι θά κάνουμε ὅ,τι μᾶς εἶπε ἡ Ἐκκλησία μας. Αὐτό συμβαίνει, γιατί στήν Ἑλλαδική μας ἰδιαίτερα Ἐκκλησία, ἐνῶ δέν ζοῦμε μέ ἀκρίβεια στήν προσωπική μας ζωή, ζητοῦμε καί ἀπαιτοῦμε ἀπό τήν Ἐκκλησία τήν ἀκρίβεια στά διάφορα προβλήματα πού ἀντιμετωπίζει καί χάριν τῶν πιστῶν της ἐφαρμόζει τήν οἰκονομία «ἄχρι καιροῦ». Καί αὐτό πού γίνεται εἶναι μεγάλη ἁμαρτία γιά ᾽μᾶς. Ναί! Ὅπως μᾶς λέγει ὁ μακαριστός ἅγιος πατήρ Ἐπιφάνιος, ὁ πλησίον σέ μᾶς, ἀπό τήν Καλαμάτα, «εἶναι ἀπαράδεκτος ἡ ἐφρμογή ὑφ᾽ ὑμῶν ἀκριβείας εἰς ζητήματα εἰς τά ὁποῖα ἡ Έκκλησία ἐφαρμόζει οἰκονομία» (βλ. βιβλίον του σελ. 180-182, Ἄρθρα, Μελέται – Ἐπιστολαί, τόμος Α´).

2. Ἀλλά καί γιά τήν Ἐκκλησία μας, ἀγαπητοί ἀδελφοί, ἡ ἡμέρα ἀρχίζει ἀπό τήν ἑσπέρα, μετά τήν λεγομένη Ἐνάτη ὥρα, μέ τήν ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καλύτερα.Ἔτσι λοιπόν ἡ Θεία Λειτουργία τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου θά τελεστεῖ καί ἐφέτος ἡμέρα Κυριακή, ὄπως ἔτσι τελεῖται πάντοτε. Ναί, ἀλλά δέν ἀναστήθηκε ὁ Χριστός τήν 9η ὥρα! Ὄχι! Κανείς δέν ξέρει, ἀδελφοί μου, ποιά ὥρα ἀναστήθηκε ὁ Χριστός, κανείς δέν τόν εἶδε ἀναστάντα μετά τήν Ἀνάστασή του. Τά Εὐαγγέλια σιωποῦν στό θέμα αὐτό. Γι᾽αὐτόν ἀκριβῶς τόν λόγο δέν ἔχουμε καί εἰκόνα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοὐ, γιατί οἱ ἐμφανίσεις τοῦ Χριστοῦ εἶναι μετά ἀπό αὐτήν (βλ. τά Ἑωθινά Εὐαγγέλια).

3. Ἐμεῖς λοιπόν πρέπει, ἀδελφοί, νά κάνουμε ὑπακοή σέ ὅ,τι μᾶς λέγει ἡ Ἐκκλησία καί νά προσέξουμε νά ζοῦμε ἀναστημένη πνευματική ζωή, ὅπως ἁρμόζει σέ χριστιανούς πού ἔχουν ἀναστημένο Ἀρχηγό, τόν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό, τόν Θεό μας. Πέρα οἱ ἀσέβειες, πέρα τά μαλώματα καί πέρα οἱ κακίες μεταξύ μας.

Καλή Ἀνάσταση ἀδελφοί. 

Συμπλήρωμα 

Το Πάσχα «μας», η Ανάσταση του Χριστού «μας», η βοϊδάμαξα και οι 5 δόκιμοι μοναχοί της Μαδαγασκάρης…

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.